Алпроект съветва

Как да почиствам и поддържам моята ПВЦ дограма

Odoo • Image and Text

След като сте закупили вашата ПВЦ дограма от доказана марка и сте я монтирали, трябва да знаете как да я поддържате правилно, така че да извлечете максимума от новите си ПВЦ прозорци.Тук бихме искали да ви дадем няколко полезни съвета как правилно да почиствате и поддържате ПВЦ прозорци и врати, които можете да следвате, за да можете да ги поддържате ефективно. Редовното почистване и поддръжка на PVC прозорците и вратите са много важни за поддържането им в отлично работно състояние.

Важно

Отстранете защитната лента от външната страна на дограмата не по-късно от 2 седмици след монтажа. Лепилото от долната страна на лентата може да остави следи по прозорците под въздействието на атмосферните условия. ПО-късно може да бъде трудно или дори невъзможно да ги изчистите.

Почистване на рамката

Препоръчително е да почиствате PVC дограмата си поне два пъти годишно. Редовното почистване ще предотврати наслояването на мръсотия върху нея и ще улеснява задачата ви всеки път, когато я почиствате. Започнете почистването на прозорците си, като използвате четка, за да почистите праха, мръсотията и паяжините. След като направите това, използвайте маркуча на прахосмукачка, за да изчистите всичко. След това в купа с топла вода добавете и смесете малко течност за миене. За избърсване на вашата ПВЦ дограма използвайте мека бяла кърпа. Не използвайте цветни кърпи, за да избегнете възможно изпускане на боя от тях и полепването й върху дограматa. Също така избягвайте да използвате каквито и да било тежки химически почистващи препарати или абразивни кърпи, гъби и кремове. Когато почиствате дограмата, обърнете внимание особено на ръбовете, където прозорецът се допира във външната рамка.

Ако мръсотията е особено упорита, опитайте с висококачествен разтворител за почистване на ПВЦ, който обикновено може да бъде закупен от местната железария, но внимавайте да не го използвате върху силиконовите уплътнения, тъй като те могат да започнат да се отлепват.

Почистването на водоотвеждащите отвори

Водоотвеждащите отвори трябва да се почистват редовно от праха и другите замърсяващи частици които с времето се наслояват там, за да могат да изпълняват функцията си.

Поддръжка на механичните части

Препоръчително е да смазвате работните части на вашите прозорци на всеки шест месеца (дръжките, заключващите системи и по-специално пантите), като по този начин ще поддържате всички подвижни механизми на вашите прозорци в отлично състояние и всичко ще работи лесно.Използвайте смазки или фино машинно масло за метални части - винаги в съответствие с инструкциите на производителя.

Редовната грижа за прозорците ви ще ви помогне да предотвратите повреди и да запазите най-важните качества на новата ви дограма по-дълго във времето.

Почистване на стъклата

Независимо дали са единични стъкла или стъклопакет, разбира се, и двете изискват често почистване. Препоръчително е първо да премахнете праха с влажна кърпа, преди да използвате препарат. Почистването на мръсен прозорец директно с препарат обикновено не води до добри резултати, а по-скоро само размазва мръсотията. В днешно време има много начини за почистване на прозорци с единично стъкло или стъклопакет - като се започне с богат избор на препарати за почистване на стъкла, роботи, кърпи от микрофибър или дори използване на стари вестници, както правеха нашите баби в миналото.

Използването на кърпа от микрофибър е отличен вариант, особено ако искате да избегнете почистващи препарати. Микрофибърните кърпи са нежни както към стъклото, така и към профила, не оставят влакна, не увреждат нежните повърхности на прозорците и могат да полират стъклото до перфектен блясък.

Ако имате допълнителни въпроси или се нуждаете от консултация - не се колебайте свържете се с нас!