Алпроект съветва

Видове остъкляване за прозорци и врати / част 2

Odoo • Image and Text

Във втората част на тази статия ще говорим за видовете стъкла, тъй като те играят съществена роля от остъкляването на прозорците и вратите. Стъклото, използвано за остъкляване на вашите прозорци, ще допринесе значително за топлинната или звукова ефективност на вашия дом или офис.

Флоатно - нискоемисийно стъкло

Това е стъкло със специално прозрачно - нискоемисийно покритие (метален окис). Обикновено това стъкло се поставя от вътрешната стена (към помещението) на стъклопакета. Чрез поставяне на такова стъкло като част от стъклопакет се цели повишаването на топлинната изолация на стъклопакета като се търси изравняване близо до тази на PVC профила. Това се прави с цел да не се получава конденз по самите стъкла.

Високоенергийно стъкло

Високоенергийното стъкло съчетава характеристиките на нискоемисийното стъклото и слънцезащитното стъкло. Покритието на стъклото е многопластово, включвайки слоеве с различни благородни метали, като металният слой се нанася едностранно. Това покритие на стъклото има ниска проводимост, отразява високочестотното инфрачервено лъчение, характерно за топлинната енергия, и в същото време отразява голяма част от слънчевата енергия. Ефективността му през всички сезони и доказаните му качества за подобряване на топлинната ефективност на вашия дом го превръщат в едно от най-често използваните стъкла в стъклопакетите. Високоенергийното стъкло, интегрирано в стъклопакета, ще намали разходите ви за отопление или охлаждане на дома ви с около 40%, в сравнение с обикновените стъклопакети. Високоенергийното стъкло се монтира от външната страна на стъклопакета.

Звукоизолирано стъкло

За по-добра звукоизолация обикновено се използват стъкла с по-голяма дебелина - 5, 6 мм вместо 4 мм. По-голямата дебелина на стъклото води до по-добро поглъщане на резонансни трептения и намален уличен шум. Използването на ламинирано стъкло (триплекс) при остъкляването също ще подобри звукоизолацията. За да се постигне още по-добър ефект в звукоизолацията, често се използва тройно остъкляване, а добавеният аргонов газ в стъклопакета ще увеличи както звуковата, така и топлоизолацията на дома ви.

Слънцезащитното стъкло

Слънцезащитното стъкло се използва както за единично остъкляване, така и в стъклопакети. Когато е интегрирано в двойния стъклопакет, то се монтира отвън. Този вид стъкло ограничава навлизането на късовълнова слънчева радиация в помещението, като по този начин намалява общото топлинно натоварване. Специално покритие и слой метални оксиди, нанесени върху повърхността, позволяват на стъклото да отразява до 2/3 от топлината на слънчевия спектър, поддържайки помещението хладно. Въпреки ограничението на проникващата топлина, слънцезащитното стъкло осигурява добра естествена светлина, пропускайки 60 - 70% от светлината и само 30-35% от инфрачервените лъчи.

Пожароустойчиви и противозломни стъкла

Ламинирано стъкло (триплекс) се получава чрез залепване на два или повече слоя флоат стъкло с PVB смола или фолио. Слоят PVB смола придава на триплекса по-високо съпротивление, подобрявайки звукоизолационните свойства и също така спира повече от 90% от пропусканата ултравиолетова светлина. Този тип стъкло има широко приложение при остъкляването на балкони, стъклени покриви, остъкляване на сгради разположени в шумни зони и други.

Закалено стъкло

Закаленото стъкло е стъкло, което е преминало процес на термично закаляване, който увеличава неговата механична якост на удар и налягане. Напълно закаленото стъкло е 4 до 5 пъти по-здраво от не закаленото стъкло със същата дебелина. В случай на силен или остър удар, закаленото стъкло се разпада на малки безопасни частици без остри ръбове, което значително намалява вероятността от нараняване. Това свойство на закалените стъкла ги прави по-безопасни и затова те намират широко разпространение в остъкляването на обществени сгради. Закаленото стъкло е лесно разпознаваемо, когато се погледне под ъгъл, тогава можете ясно да видите петна в различни цветови нюанси.

Ако имате допълнителни въпроси или се нуждаете от консултация - не се колебайте свържете се с нас!