Алпроект съветва

Видове остъкляване за прозорци и врати / част 1

Odoo • Image and Text

Често хората пренебрегват важността на прозорците и вратите като съществена част от къщата. Реалността е, че безопасността на дома ви, защитата му от природните стихии, пропускане на светлина и вентилация - всичко се това се извършва от вратите и прозорците. Но само инсталирането на PVC / алуминиева дограма не е достатъчно. Също така е важно да ги остъклите правилно. Днес на пазара се предлагат толкова много видове остъклявания за различни видове прозорци и врати, така че трябва да направите сериозно проучване и съберете знания, за да можете да изберете най-добрата опция за остъкляване за вашия дом. С тази статия бихме искали да ви помогнем да направите правилния избор.

Защо остъкляването е толкова важно

По-голямата част от вашите прозорци е остъкляване. Следователно остъкляването е от най-голямо значение, когато се говори за минимизиране на топлинните загуби, изтичането на въздух и по-ниската кондензация. Нещо повече, доброто остъкляване ще ви помогне да намалите драстично потреблението на енергия, защото ще направи дома ви по-енергийно ефективен, като намали топлопреминаването.

Odoo • Image and Text

Единично стъкло

Единичното остъкляване се състои само от едно стъкло. Това остъкляване бе много популярен в продължение на много години, но глобалното затопляне, нарастващите разходи за отопление и охлаждане увеличиха нуждата от ефективност. Това ниво на ефективност не може да бъде осигурено от единичното стъкло, тъй като то осигурява много ниска енергийна ефективност само с R-1 изолационна стойност, и в резултат на това популярността му намалява. Дебелината на единичното стъкло варира от 3/32 ”до 9/16”, а слънчевата енергия както светлина, така и топлина, лесно преминава през него, което прави загубите на енергия значителни.

Единичното стъкло все още се използва и хората все още го купуват, защото е по-евтино за инсталиране. Въпреки това бихме искали да ви посъветваме да не се влияете от цените при планирането на остъкляването на вашите прозорци и врати, тъй като в дългосрочен план по-евтиното единично остъкляване може да ви струва повече за отопление и охлаждане на вашето домакинство.  

Odoo • Image and Text

Двоен Стъклопакет

Двойният стъклопакет се състои от две стъкла, и е доказано, че прозорците с този тип стъклопакет увеличават изолацията на вашия дом, но също така ще намалят до голяма степен и уличния шум. Те също така задържат топлината и предпазват от студ по-ефективно и ефикасно от единичните стъклени прозорци. С двоен стъклопакет не само ще спестите енергия, като по този начин ще намалите разходите си за отопление или охлаждане на дома си, но и ще спомогнете за опазването на природата, като оставите по-малък въглероден отпечатък.

Най-хубавото е, че такъв прозорец или врата пропуска толкова светлина, колкото единичното стъкло, а допълнителното пространство между стъклата действа като допълнителна изолация

Odoo • Image and Text

Троен Стъклопакет

Тройният стъклопакет се счита за най-енергийно ефективната опция за остъкляване. Този вид остъкляване е много популярен в градските домове. Тройният стъклопакет се състои от три стъкла, а допълнителното стъкло помага за повишаване на ефективността на топло и звукоизолацията.

Ако къщата ви се намира в район с по-студен климат, където голяма част от годината трябва да отоплявате жилищното си пространство, или домът ви е разположен в шумни градски зони - тройният остъкляване е идеалният избор за вас, тъй като ще ви помогне да задържате повече топлина в дома си и студения въздух навън, или за да намалите значително преминаването на уличен шум в дома ви, като по този начин увеличавате комфорта си на живота.

Прозорци и врати остъклени с троен стъклопакет са чудесно решение за хора, които се интересуват както от намаляване на своите разходи за отопление и охлаждане на дома си , така и от опазване на околната среда. 
 

Tова са трите основни вида стъклопакети за прозорци и врати. Във втората част на тази статия ще разгледаме различните видове стъкла, предлагани на пазара, така че ще можете да изберете най-подходящия тип стъкло за остъкляването на вашия дом.

Следва продължение....  

Ако имате допълнителни въпроси или се нуждаете от консултация - не се колебайте свържете се с нас!