Алпроект съветва

Как да изберем  алуминиеви врати и прозорци

Odoo • Image and Text

Нашият начин на живот и непрекъснато увеличаващите се разходи за охлаждане и отопление направиха задължително използването на добре и красиво направени прозорци и врати. При толкова много продукти на пазара може и да ви е трудно да направите правилен избор, ако решите да смените прозорците и вратите си. И така, миналият път говорихме за ключовите моменти при избора на ПВЦ дограма, а сега бихме искали да поговорим за избора на алуминиеви врати и прозорци.

Много здрава, лека и почти не изискваща поддръжка, алуминиевата дограма е добър топлопроводник, което я прави много лош изолационен материал. За да се намали топлинният поток, алуминиевите рамки трябва да имат термично прекъсване - изолационна пластмасова лента, поставена между вътрешната и външната страна на рамката и крилото. С алуминиевата дограма, която няма топлоизолация, изразходвате 40% повече енергия както за отопление, така и за охлаждане. Затова препоръчваме, ако планирате алуминия като материал за вашите прозорци и врати, да изберете алуминиеви профили с топлоизолация, т.е. с термично прекъсване.

Odoo • Image and Text

Топлоизолация

Топлоизолацията на алуминиевите профили се постига чрез поставяне на специален материал, между вътрешната и външната повърхност на системата. Така се постига икономия на енергия, тъй като системата ефективно изолира вътрешната от външната среда, като блокира преноса на топлина. Така преноса на топлина, студ и шум е 1000 пъти по-малко от стандартния алуминий.

В технологията на термично прекъсване се използват два основни метода;

- Канал със смола, идеален при двоен стъклопакет.  

- Подсилена полиамидна плоскост вмъкната между вътрешният и външен алуминиев профил, подходящ за троен стъклопакет,

АКО вече сте избрали топлоизолирана система, и може би се чудите; Как мога да съм сигурен, че получената от мен система наистина осигурява топлоизолация?

Отстрани на крилото и рамката при алуминиевия прозорец се вижда термичното прекъсване. Термичното прекъсване в рамката, може да се види под централното уплътнение, след като го повдигнете.

 Монтаж на алуминиева дограма

Много важен детайл по време на инсталирането на вашите алуминиеви прозорци! Енергоспестяващите ви прозорци и врати не трябва да влизат в пряк контакт със стени или подове, тъй като това намалява топлоизолацията. Между дограмата и стената или пода трябва да се поставят пластмасови плоскости или специален изолационен материал, за да се запазят изолационните свойства на дограмата. Също така, всички връзки трябва да бъдат запечатани със силикон !

 Ефективно енергийно остъкляване

Ефективното енергийно остъкляване играе важна роля за вашата система от прозорци и врати. Всъщност стъкленият панел покрива по-голямата част от прозореца или вратата. Това означава, че трябва да внимавате много при избора на стъкла за вашата алуминиева дограма. Прозорците са разделени на конвенционални и енергийно ефективни, това ги прави различни и има съществени разлики между тях, що се отнася до топлоизолацията. Съветваме ви да помислите, за двойното или тройното остъкляване, което ще помогне да постигнете високи нива на топло и звукоизолация, както и безопасност за вашия дом.   

Поддръжка:

Алуминиевите прозорци и врати, произведени и сглобени правилно, имат дълъг живот на употреба. Ако добавим и малка поддръжка от време на време, системата ще работи още по-трайно и дълго. Важно е да вземем някои предпазни мерки, нашите прозорци да запазват своята функционалност и естетика. Както за вътрешно, така и за външно почистване Никога не използвайте абразивен продукт, най-добре е да използвате вода с малко сапун, нанесен с мека кърпа или гъба, която няма да надраска. Добре е да се проверяват местата където е възможно задържане на вода за да се почистват и подсушават редовно.

Ако имате допълнителни въпроси или се нуждаете от консултация - не се колебайте свържете се с нас!