Алпроект съветва

ПВЦ или Алуминиева Дограма

Odoo • Image and Text

Това е дългогодишен дебат кое е по-добре; ПВЦ или алуминиева дограма, и за собствениците на жилища трудно решение когато обмислят избора на дограма. В крайна сметка, правилният избор за вас и вашата собственост ще зависи от много и различни фактори, и тук ще се опитаме да разгледаме плюсовете и минусите, така че вие да направите правилния избор за вашия имот и бюджет.

Вечният въпрос: ПВЦ или алуминий? Когато реконструираме дома си, подмяната на прозорци и врати без съмнение е една от най-важните части на бюджета ни, и честно казано, тази, която кара всички наши клиенти да имат притеснения при избора си. Решението е доста важно, тъй като от него ще зависи както топлинният, така и акустичният комфорт на нашия дом.

 Цена:

За много хора цената е от основната важност, при голяма покупка като тази. Поради по-високите разходи за материали и производство, алуминиевите прозорци винаги са по-скъпи от ПВЦ. Но в дългосрочен план алуминият може да се окаже по-изгодно решение защото е по-здрав материал. ПВЦ прозорците са по-евтини, но също предлагат превъзходно решение, с високата си устойчивост на гниене и дълъг живот. При обикновен дом, разликата в цените на алуминий с ПВЦ вероятно би била в хиляди, а не в стотици лева.

Трайност:

80-те години насам, ПВЦ е популярен избор на дограма.Това е много издръжлив и устойчив на гниене материал, което гарантира дълъг живот и изисква много малко поддръжка. Въпреки това, ПВЦ дограмата може да се разграждат с годините и обикновено изискват подмяна след 20 до 30 години.
Алуминият също е много устойчив материал. Висококачествените прозорци могат да издържат до 45 години, тъй като те не се разграждат по същия начин, както ПВЦ. За разлика от други метали, алуминият не ръждясва, и не е нужно да се притеснявате, че рамката на прозорците ви ще има грозни петна от ръжда.

Звукоизолация:

Едно от предимствата на ПВЦ прозорците пред алуминия е, че предлагат малко по-добра звукоизолация. Но, когато става въпрос за звукоизолация, най-важната част от прозореца е остъкляването. По-дебело, по-добре проектираното стъкло ще предотврати проникването на нежелани звуци във вашия дом или офис.

Сигурност:

Както ПВЦ, така и алуминиевите прозорци разполагат с подсилени рамки и многоточкови брави, което ги прави много сигурни. Поради трайната си структура, алуминиевите и ПВЦ прозорците са доста сигурни, и значително по-сигурни от дървените прозорци, които могат да бъдат уязвими при напън. Към добрата ПВЦ  дограма може да се добави и качествено оборудване, заедно с покрита рамка за закрепване. Към прозореца може да се внедри и многоточково заключване според нуждите на сигурността на дома. Помислете и върху използване на двоен или троен стъклопакет за добра сигурност и защита на дома ви.

Топлинна ефективност:

Прието е че ПВЦ е страхотен изолатор с много високо ниво на топлинна ефективност. Една от причините алуминият да е бил считан за по-неблагоприятен материал в миналото, се дължи на погрешно схващане, че алуминиевите прозорци не са толкова добре изолирани, което не е вярно. Алуминиевите рамки при допир може да се чувстват по-студени, но нивата на енергийна ефективност са абсолютно същите като на ПВЦ прозорците.Това се постига чрез така наречения "прекъснат термичен мост", бариера, която предотвратява контакта на рамката отвътре с външната рамка на прозореца, като така повишава топлинната ефективност. В обобщение, както ПВЦ, така и алуминият предлагат отлични нива на изолация.

Поддръжка:

PПВЦ прозорците са по-лесни за поддръжка. Влажната кърпа измива натрупаната мръсотия. Алуминиевите врати и прозорци изискват малко повече грижи, особено ако металът е прахово боядисан или завършен по някакъв екзотичен начин.

Естетични разлики:

Що се отнася до разликите в естетиката между ПВЦ и алуминиевите прозорци, то тя се отнася повече до личните предпочитания и, разбира се, наличния бюджет. ПВЦ дограмата е малко по-обемна от алуминиевата. Алуминиевата дограма придава чист, минималистичен вид, който е много популярен в съвременните домове, но ПВЦ предлага разнообразие от цветове, ако искате да изберете нещо по-нестандартно. Бялото ПВЦ е сравнително евтино, поради което е най-често срещаният цвят наблюдаван в домовете.

Струва да се отбележи, че въпреки тънките си рамки, алуминият е достатъчно здрав, за да поддържа големи стъкла. Ето защо, при големи отвори, ще е по-добре да използвате алуминиеви рамки, за да не се налага да разделяте прозореца на няколко стъкла, за по-добър изглед и по-естествена светлина в дома ви.

Заключение

ПВЦ дограмата е стилна, достъпна за инсталиране и се предлага в най-различни цветове. Изтънченият им вид е идеален за всички видове имоти, включително по-стари и новопостроени.

Алуминиевата дограма, е малко по-скъпа, но е по-дълготрайна и може да се разглежда като добра дългосрочна инвестиция. От дизайнерска гледна точка тя е модерна и стилна с елегантен профил и изглед. Вероятно е най-подходяща за модерни домове и офис сгради.


Ако имате допълнителни въпроси или се нуждаете от консултация - не се колебайте свържете се с нас!